Ungdomsarbetslöshet (ANM)

Nuorten työttömien määrä kääntyi kasvuun vuoden takaiseen verrattuna

               Analyysi koskee tilannetta syyskuun lopussa, kuvio päivittyy kuukausittain

Helsingin seudulla oli syyskuun lopussa 6 400 työtöntä alle 25-vuotiasta nuorta, mikä oli kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömien määrä kääntyi kasvuun vuoden 2023 elokuussa. Helsingissä, Espoossa ja KUUMA-kunnissa nuorten työttömien määrä kasvoi syyskuussa kahdeksalla prosentilla vuoden takaisesta, samoin koko maan tasolla.  Pääkaupunkiseudulla nuorten työttömyys lisääntyi viidellä prosentilla. Vantaalla nuorten työttömien määrä vielä pieneni vajaalla prosentilla vuoden 2022 syyskuusta.

Koronaviruspandemian seurauksena työttömien ja kokoaikaisesti lomautettujen määrät kasvoivat eniten palvelu- ja myyntityössä työskentelevillä nuorilla. Nuorten työttömien määrä kaksinkertaistui nopeasti vuoden takaisesta. Nuorten työttömyystilanne oli pahimmillaan huhti-toukokuussa 2020. Pandemiasta palautumisen myötä nuorten työttömyys väheni ikäryhmittäin tarkasteltuna kaikkein vauhdikkaimmin parin viime vuoden ajan. Alueellisesti koronaviruskriisin talousvaikutukset kohdistuivat erityisen voimakkaasti Helsingin ja pääkaupunkiseudun nuoriin. Vuoden 2023 syksyllä nuoria työttömiä oli Helsingin seudulla 18 prosenttia enemmän kuin ennen koronaviruspandemiaa, syyskuussa 2019.

Helsingissä oli syyskuun lopussa lähes 2 600 työtöntä nuorta, Espoossa yli 1 000 työtöntä nuorta, Vantaalla 1 300 työtöntä nuorta ja KUUMA-kunnissa 1 500 työtöntä nuorta. Koko maassa alle 25-vuotiaita työttömiä oli lähes 26 000.

Lataa kuvion tiedot CSV-muodossa tästä