Matkailijoiden yöpymiset

Viimeksi päivitetty 17.11.2020 - 11:53

Koronakriisi vaikutti matkailuun kesällä erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla

Korona romahdutti koko Suomen matkailun keväällä. Alkukesästä kotimainen kysyntä hieman lisääntyi ja sama suunta jatkui koko kesän rajoitusten hieman höllennyttyä. Koronatilanteen hetkellinen hellittäminen toi siis tervetullutta helposta koronasta kärsivälle toimialalle, joskin tämä helpotus osui hyvin epätasaisesti eri alueille. Helsingissä pudotus oli huomattavan suuri ja kotimainen kysyntä suuntautuikin pääasiassa muualle.

Vuoden kolmannella kvartaalilla eli heinäkuun alusta syyskuun loppuun kotimaiset yöpymiset vähentyivät koko maassa kuusi prosenttia, mikä on oikeastaan huomattavan vähän ottaen huomioon kriisin laajuuden ja vakavuuden. Ulkomaiset yöpymiset putosivat 82 prosenttia ja tämän pudotuksen seurauksena kaikki yöpymiset jäivät noin neljänneksen vajaaksi vuoden 2019 samaan ajankohtaan verrattuna.

Helsingissä yöpymiset vähenivät 67 prosenttia ja Uudellamaalla 61 prosenttia. Kuten muuallakin, kotimaiset yöpymiset vähenivät ulkomaisia enemmän.

Ulkomaiset matkailijat yöpyvät Suomessa varsinkin kesäisin

Matkailijoiden yöpymisten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Uudellamaalla suhteessa eniten on kasvanut kotimaassa asuvien matkailijoiden määrä. Ulkomaiset matkailijat noudattavat kotimaisia enemmän sesonkiaikoja ja yöpyvät Uudellamaalla varsinkin heinä−syyskuussa.

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

 

 

Matkailijoiden yöpymiset

  • Matkailijoiden yöpymisten ja saapuneiden matkailijoiden määrä ennakkotietojen mukaan
  • Suomessa ja ulkomailla asuvat matkailijat
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, Uusimaa, Suomi

Lähde: Tilastokeskus, Tilastopalvelu Rudolf