Matkailijoiden yöpymiset

Viimeksi päivitetty 19.05.2020 - 08:12

Koronakriisi heijastui maaliskuun majoitustilastoihin

Ennätyksellisesti alkanut vuosi 2020 törmäsi ennennäkemättömään kriisiin maaliskuussa. Maailmanlaajuinen matkailu alkoi syöksyä syvään kuoppaan maaliskuun puolivälissä. Tammikuu alkoi Helsingissä yli kymmenen prosentin yöpymisten kasvulla. Erityisesti kotimainen kysyntä kasvoi edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Helmikuussa kasvu hidastui ja ulkomainen kysyntä meni jo miinukselle pitkälti kiinalaisen kysynnän pudottua. Sittemmin maailmanlaajuiseksi pandemiaksi levinnyt koronavirus alkoi vaikuttaa matkustamiseen juuri Kiinassa.

Maaliskuussa kysyntä romahti ja maaliskuussa yöpymisiä oli vähän lähtömaasta riippuen jopa 80 prosenttia vähemmän vuoden 2019 maaliskuuhun verrattuna; yleisesti ero oli yli 50 prosenttia. Vuoden ensimmäisen kvartaalin yöpymisiin kriisi ei vielä ehtinyt vaikuttaa täydellä teholla, joskin muutosprosentit olivat Uudellamaalla Espoota lukuun ottamatta kaksinumeroisia. Yöpymiset vähenivät Uudellamaalla 15 prosenttia – ulkomaalaiset yöpymiset vähenivät 19 prosenttia ja kotimaiset 12 prosenttia.

Vuoden toinen kvartaali tulee olemaan musertava, kun matkailutoiminta on lähestulkoon pysähtynyt. Erityisen kiinnostavaa tulee olemaan kesäkuun vaikutus koko kvartaaliin kahden kriisikuukauden jälkeen. Tätä kirjoitettaessa toukokuun puolivälissä rajoitusten purkaminen on jo siellä täällä alkanut ja kesäkuu tuonee mukanaan lisää mahdollisuuksia myös matkailuelinkeinon toiminnalle.

Ulkomaiset matkailijat yöpyvät Suomessa varsinkin kesäisin

Matkailijoiden yöpymisten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Uudellamaalla suhteessa eniten on kasvanut kotimaassa asuvien matkailijoiden määrä. Ulkomaiset matkailijat noudattavat kotimaisia enemmän sesonkiaikoja ja yöpyvät Uudellamaalla varsinkin heinä−syyskuussa.

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

 

 

Matkailijoiden yöpymiset

  • Matkailijoiden yöpymisten ja saapuneiden matkailijoiden määrä ennakkotietojen mukaan
  • Suomessa ja ulkomailla asuvat matkailijat
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, Uusimaa, Suomi

Lähde: Tilastokeskus, Tilastopalvelu Rudolf