Matkailijoiden yöpymiset

Viimeksi päivitetty 20.08.2020 - 12:41

Koronakriisi romahdutti matkailun keväällä

Koronan vaikutukset alkoivat näkyä jo maaliskuussa, mutta todellisuus iski kunnolla vasta huhtikuussa. Koko kevät mentiinkin samoissa merkeissä ja matkailu romahti kaikkialla. Tilastojen valossa matkailu väheni eniten pääkaupunkiseudulla. Juuri pääkaupunkiseudulla ulkomaisen kysynnän osuus on yleensä suurempi kuin muualla Suomessa ja kysynnän äkillinen pudotus näkyy nyt tilastoissa.

Muualla Suomessa pudotus oli hieman pienempi, mikä johtuu alkukesästä piristyneestä kotimaisesta kysynnästä. Toukokuun puolivälissä alkanut rajoitusten purkaminen vaikutti siis kesäkuun kysyntään ja tätä kautta erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella romahdus oli hieman pienempi kuin mitä olisi ollut odotettavissa rajoitusten jatkuessa.

Koko Suomessa yöpymisten määrä putosi 71% vuoden toisella neljänneksellä. Uudellamaalla pudotus oli 87% eli selvästi suurempi. Kotimaiset yöpymiset vähenivät kaikkialla ulkomaisia yöpymisiä enemmän.

Ulkomaiset matkailijat yöpyvät Suomessa varsinkin kesäisin

Matkailijoiden yöpymisten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Uudellamaalla suhteessa eniten on kasvanut kotimaassa asuvien matkailijoiden määrä. Ulkomaiset matkailijat noudattavat kotimaisia enemmän sesonkiaikoja ja yöpyvät Uudellamaalla varsinkin heinä−syyskuussa.

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

 

 

Matkailijoiden yöpymiset

  • Matkailijoiden yöpymisten ja saapuneiden matkailijoiden määrä ennakkotietojen mukaan
  • Suomessa ja ulkomailla asuvat matkailijat
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, Uusimaa, Suomi

Lähde: Tilastokeskus, Tilastopalvelu Rudolf