Matkailijoiden yöpymiset

Viimeksi päivitetty 02.03.2021 - 10:15

Korona-kriisi heijastui majoitustilastoihin

Kesän hieman helpottuneen koronatilanteen jälkeen tilanne huonontui vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä ja tämä heijastui tietenkin myös matkailuun. Uudellamaalla rekisteröidyt yöpymiset putosivat noin 70 prosenttia verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan. Ulkomainen matkailukysyntä pysyi alhaisena ja ulkomaiset yöpymiset putosivatkin peräti 90 prosenttia.

Uudenmaan luvut olivat jonkin verran synkemmät verrattuna koko maan lukuihin. Suomessa yöpymiset putosivat 53 prosenttia; kotimaiset yöpymiset reilulla kolmanneksella. Uudenmaan tilannetta heikensi erityisesti pääkaupunkiseudun tilanne. Koronakriisi on kurittanut maailmanlaajuisestikin suuria kaupunkeja ja näin myös Suomessa. Helsingin yöpymiset tippuivat 76 prosenttia ja ulkomaiset peräti 93 prosenttia.

Alkuvuosi 2021 näyttää jatkavan siitä mihin vuosi 2020 loppui. Kysyntä pysyy alhaalla ja vähäinen kotimainen kysyntä suuntautuu Helsingin ja pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Ulkomaiset matkailijat yöpyvät Suomessa varsinkin kesäisin

Matkailijoiden yöpymisten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Uudellamaalla suhteessa eniten on kasvanut kotimaassa asuvien matkailijoiden määrä. Ulkomaiset matkailijat noudattavat kotimaisia enemmän sesonkiaikoja ja yöpyvät Uudellamaalla varsinkin heinä−syyskuussa.

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

 

 

Matkailijoiden yöpymiset

  • Matkailijoiden yöpymisten ja saapuneiden matkailijoiden määrä ennakkotietojen mukaan
  • Suomessa ja ulkomailla asuvat matkailijat
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, Uusimaa, Suomi

Lähde: Tilastokeskus, Tilastopalvelu Rudolf