Matkailijoiden yöpymiset

Viimeksi päivitetty 23.08.2019 - 09:06

Uudenmaan yöpymisissä jälleen uusi toisen neljänneksen ennätys

Rekisteröityjen yöpymisten määrä kasvoi Uudellamaalla toisella vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa seitsemän prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavan ajanjaksoon. Toisen neljänneksen kasvu oli nopeampaa kuin ensimmäisen, jolloin yöpymiset lisääntyivät neljä prosenttia.

Vuoden 2019 ensimmäisen puolikkaan yöpymisten kasvua siivitti erityisesti kotimainen matkailu. Kotimaisia yöpymisiä oli 10 prosenttia enemmän kuin vuoden 2018 ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana. Toisella neljänneksellä myös ulkomaiset yöpymiset palasivat kasvu-uralle ensimmäisen neljänneksen pienen notkahduksen jälkeen. Uudellamaalla ulkomaisten yöpymisten osuus oli 46 prosenttia. Helsingissä vastaava osuus oli 54 prosenttia. Koko maan tasolla kotimaisia yöpymisiä on selvästi ulkomaisia enemmän, peräti 74 prosenttia.

Helsingin osuus Uudenmaan kaikista yöpymisistä oli toisella neljänneksellä 63 prosenttia. Ulkomaisten yöpymisten kohdalla tämä osuus oli peräti 75 prosenttia, kun taas kotimaisten kohdalla selvästi pienempi; 54 prosenttia. Joka tapauksessa Helsingin yöpymisten kehitys heijastuu vahvasti Uudenmaan lukuihin.

Vantaalla yöpymiset lisääntyivät eniten; peräti 12 prosenttia. Tässä on taustalla kotimaisten yöpymisten erittäin voimakas kasvu. Kotimaisia yöpymisiä oli Vantaalla toisella neljänneksellä peräti 19 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. Ulkomaiset yöpymiset pysyivät suunnilleen samalla tasolla. Ulkomaisten matkailijoiden saapumiset vantaalaisiin majoitusliikkeisiin kuitenkin lisääntyivät selvästi – peräti 14 prosenttia – mikä kertoo viipymisten lyhenemisestä. Keskimäärin ulkomaisten matkailijat yöpyivät Vantaalla huhti-kesäkuussa noin 1,3 yötä, mikä on kymmenyksen vähemmän kuin vuotta aiemmin. Uudellamaalla yöpymisten keskimääräinen kesto oli selvästi suurempi; ulkomaisten kohdalla 1,8 yötä ja kotimaisten kohdalla 1,6 yötä.

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa. Muut majoitusmuodot, esim. Airbnb ja yöpymiset ystävien ja tuttavien luona, jäävät tilastoinnin ulkopuolelle. Näin ollen todelliset yöpymiset ovat näitä esitettyjä lukuja selvästi suurempia.

Ulkomaiset matkailijat yöpyvät Suomessa varsinkin kesäisin

Matkailijoiden yöpymisten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Uudellamaalla suhteessa eniten on kasvanut kotimaassa asuvien matkailijoiden määrä. Ulkomaiset matkailijat noudattavat kotimaisia enemmän sesonkiaikoja ja yöpyvät Uudellamaalla varsinkin heinä−syyskuussa.

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

 

 

Matkailijoiden yöpymiset

  • Matkailijoiden yöpymisten ja saapuneiden matkailijoiden määrä ennakkotietojen mukaan
  • Suomessa ja ulkomailla asuvat matkailijat
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, Uusimaa, Suomi

Lähde: Tilastokeskus, Tilastopalvelu Rudolf