Matkailijoiden yöpymiset

Viimeksi päivitetty 10.12.2019 - 13:59

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat ennätystahtia

Rekisteröityjen yöpymisten määrä jatkoi Uudellamaalla kasvuaan edellisten neljännesten tapaan myös vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä. Kasvutahti lähenteli jo kymmentä prosenttia, mikä on suurin sitten vuoden 2018 alun. Kotimaisissa yöpymisissä kasvu oli 12 prosenttia, ja näin kovaa kasvua ei olla Uudellamaalla nähty sitten vuoden 2010.

Ulkomaisten yöpymisten kasvuprosentit ovat tänä vuonna olleet kotimaisia pienempiä; ensimmäisellä neljänneksellä tilastot näyttivät jopa muutaman prosentin laskua. Tämä näkyy kasvuluvuissa, kun tarkastellaan koko vuotta tähän asti. Kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana kotimaiset yöpymiset lisääntyivät 11 prosenttia ja ulkomaiset neljä prosenttia.

Kolmannella vuosineljänneksellä ulkomaisten yöpymisten osuus Uudenmaan kaikista yöpymisistä oli 49 prosenttia eli käytännössä puolet. Osuus on suurempi kuin vuoden aiemmilla neljänneksillä, mikä johtuu vuoden pääsesongista, kesästä. Ulkomaisten matkailijoiden kysyntähuippu osuu heinä-syyskuun väliselle ajalle. Helsingissä ulkoimaisten yöpymisten osuus on selvästi suurempi; kolmannella neljänneksellä 59 prosenttia ja ensimmäiselläkin puolet.

Uudenmaan alueista Vantaalla yöpymiset lisääntyivät kolmannella neljänneksellä eniten; peräti 16 prosenttia. Myös Vantaalla kotimaiset yöpymiset lisääntyivät ulkomaisia nopeammin. Kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana yöpymiset Vantaalla lisääntyivät 12 prosenttia. Helsingissä vastaava osuus oli kahdeksan prosenttia. Koko Suomessa yöpymiset lisääntyivät kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana neljä prosenttia, joten Uudellamaalla kasvu on ollut nopeampaa. Espoossa yöpymiset olivat viime vuoden tasolla, joskin siellä myös absoluuttiset määrät ovat Helsinkiä ja Vantaatakin selvästi pienempiä. Näin ollen Helsingin ja Vantaan yöpymiset vaikuttavat koko alueen kehitykseen Espoota enemmän.

Vaikka Vantaalla yöpymisten kasvu on ollut nopeinta, keskimääräinen matkan kesto yöpymisillä mitattuna on siellä lyhyempi kuin muualla. Matkan keskimääräinen kesto voidaan laskea jakamalla yöpymiset saapumisilla; saapuneet siis kuvaavat majoitusliikkeisiin saapuneita ihmisiä. Helsingissä matkailijat yöpyivät rekisteröidyissä majoitusliikkeissä keskimäärin 1,8 yötä. Espoossa keskimääräinen kesto oli 2,1 ja Vantaalla 1,4. Vantaan luku on alhaisempi pitkälti vaihtomatkustajien suuren suhteellisen määrän takia. Vantaalla ulkomaisten kohdalla kesto oli kotimaisia pienempi, mutta muualla tilanne oli päinvastainen.

Tiedot yöpymisistä perustuvat virallisiin tilastoihin ja ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa. Muut majoitusmuodot, esim. Airbnb tai yöpymiset ystävien ja tuttavien luona, jäävät virallisen tilastoinnin ulkopuolelle. Näin ollen todelliset yöpymiset ovat näitä esitettyjä lukuja selvästi suurempia.

Ulkomaiset matkailijat yöpyvät Suomessa varsinkin kesäisin

Matkailijoiden yöpymisten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Uudellamaalla suhteessa eniten on kasvanut kotimaassa asuvien matkailijoiden määrä. Ulkomaiset matkailijat noudattavat kotimaisia enemmän sesonkiaikoja ja yöpyvät Uudellamaalla varsinkin heinä−syyskuussa.

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

 

 

Matkailijoiden yöpymiset

  • Matkailijoiden yöpymisten ja saapuneiden matkailijoiden määrä ennakkotietojen mukaan
  • Suomessa ja ulkomailla asuvat matkailijat
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, Uusimaa, Suomi

Lähde: Tilastokeskus, Tilastopalvelu Rudolf