Matkailijoiden yöpymiset

Viimeksi päivitetty 19.02.2020 - 16:58

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat ennätystahtia

Viimeinen vuosineljännes täydentää koko vuoden ja ennakkotietojen mukaan Espoota lukuun ottamatta kaikki pääkaupunkiseudun kaupungit ja myös koko Uusimaa ylsivät uusiin yöpymisennätyksiin. Espoossa vuoden 2019 yöpymisten määrä putosi ennätyksellisestä vuodesta 2018 prosentilla, minkä taustalla oli kotimaisten yöpymisten selvä väheneminen.

Uudellamaalla yöpymisten määrä kasvoi noin seitsemällä prosentilla, missä tietenkin heijastuu Helsingin ja Vantaan menestys. Helsingissä yöpymiset lisääntyivät lähes kahdeksalla prosentilla ja Vantaalla yli 11 prosentilla. Helsingin osuus Uudenmaan koko vuoden yöpymisistä oli 64 prosenttia ja Vantaan 18 prosenttia. Nämä kaksi kaupunkia kattavat Uudenmaan yöpymisistä yli 80 prosenttia.

Vuonna 2019 edelleen Espoota lukuun ottamatta kotimaisten yöpymisten määrä kasvoi ulkomaisia enemmän. Vantaalla kotimaisten yöpymisten kasvu oli kaikkein nopeinta – peräti 15 prosenttia – ja Helsingissäkin 12 prosenttia. Koko maan tasolla yöpymisten kasvuprosentit olivat selvästi maltillisempia. Kaikkia Suomen alueita tarkasteltaessa Uudeltamaalta Vantaa sijoittui yöpymisten kasvussa kärkikymmenikköön. Ulkomaisissa yöpymisissä sinne ylsi myös Helsinki. Tällainen vertailu on tietenkin edullinen pienille paikkakunnille, missä esimerkiksi jokin suuri tapahtuma saattaa heti nostaa kasvuprosentit todella korkealle. Tästä näkökulmasta Helsingin ja Vantaan kasvuprosentit ovat huomattavia.

Vaikka katse vuoden alussa kohdistuu ymmärrettävästi koko vuoteen, lienee vilkaisu viimeiseen neljännekseen silti paikallaan. Lokakuusta joulukuuhun ulottuva ajanjakso kattoi Uudellamaalla 24 prosenttia koko vuoden yöpymisistä eli neljännesvuosi tässä tapauksessa oli sitä myös määrällisesti.  Ulkomaisissa yöpymisissä vuoden viimeisen kvartaalin osuus oli 22 prosenttia ja ulkomaisissa tasan 25 prosenttia.

Helsingissä kotimaiset yöpymiset kasvoivat ulkomaisia enemmän, kun taas Espoossa tilanne oli päinvastainen. Vantaalla kasvu oli melko tasaista 10-11 prosentin luokkaa molemmissa. Uudellamaalla yöpymisten määrä vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvoi kahdeksan prosenttia.

Tiedot yöpymisistä perustuvat virallisiin tilastoihin ja ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa. Muut majoitusmuodot, esim. Airbnb tai yöpymiset ystävien ja tuttavien luona, jäävät virallisen tilastoinnin ulkopuolelle. Näin ollen todelliset yöpymiset ovat näitä esitettyjä lukuja selvästi suurempia.

Ulkomaiset matkailijat yöpyvät Suomessa varsinkin kesäisin

Matkailijoiden yöpymisten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Uudellamaalla suhteessa eniten on kasvanut kotimaassa asuvien matkailijoiden määrä. Ulkomaiset matkailijat noudattavat kotimaisia enemmän sesonkiaikoja ja yöpyvät Uudellamaalla varsinkin heinä−syyskuussa.

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

 

 

Matkailijoiden yöpymiset

  • Matkailijoiden yöpymisten ja saapuneiden matkailijoiden määrä ennakkotietojen mukaan
  • Suomessa ja ulkomailla asuvat matkailijat
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, Uusimaa, Suomi

Lähde: Tilastokeskus, Tilastopalvelu Rudolf