Työttömien osuus työvoimasta (TEM)

Työttömien ja lomautettujen määrät kasvoivat reilusti Helsingin seudulla

               Analyysi koskee tilannetta joulukuun lopussa, kuvio päivittyy kuukausittain

Työttömien osuus työvoimasta oli Helsingin seudulla 10,9 prosenttia vuoden 2023 lopussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan. Osuus oli 1,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Koko maan tasolla työttömien osuus työvoimasta oli 11,2 prosenttia, ja kasvu samaa tasoa Helsingin seudun kanssa.

Työttömien työnhakijoiden määrä kääntyi Helsingin seudulla kasvuun vuoden 2023 keväällä. Joulukuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli 10 700 enemmän kuin vuotta aiemmin, eli kasvua vuoden takaisesta 14 prosenttia. Vuoden 2023 lopussa Helsingin seudulla oli työttömiä työnhakijoita yhteensä lähes 88 000, joista kokoaikaisesti lomautettuja 7 800. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä kasvoi lähes 2 900 henkilöllä vuoden takaisesta, mikä oli 58 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettujen osuus kaikista työttömistä työnhakijoista nousi yhdeksään prosenttiin.

Työttömien määrä on jäänyt koronaviruspandemiaa korkeammalle tasolle; vuoden 2023 lopussa Helsingin seudulla oli lähes 22 700 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuoden 2019 joulukuussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien osuus työvoimasta oli Helsingissä 11,6 prosenttia, Vantaalla 12,4 prosenttia, Espoossa 9,8 prosenttia ja KUUMA-kunnissa 9,4 prosenttia vuoden 2023 lopussa.

Työttömien määrä kootaan kuukausittain työ- ja elinkeinotoimistojen rekisteristä ja työvoiman määrä on Tilastokeskuksen rekisteripohjaisen työssäkäyntitilaston tuorein tieto (tässä tarkastelussa vuoden 2021 joulukuu). Työttömiin työnhakijoihin lasketaan työttömät ja kokoaikaisesti lomautetut.

Lataa kuvion tiedot CSV-muodossa tästä