Avoimet työpaikat (TEM)

Avoimien työpaikkojen määrä kääntyi laskuun Helsingin seudulla

Työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrä kääntyi Helsingin seudulla 18 prosentin laskuun vuoden 2022 joulukuussa vuoden takaisesta. Vuoden 2022 aikana avoimien työpaikkojen määrä ylitti reilusti tilanteen ennen koronaviruspandemiaa. Vuoden lopussa avoimia työpaikkoja oli edelleen 10 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 lopussa.

Vuoden 2022 joulukuun lopussa Helsingin seudulla oli tarjolla yli 17 000 avointa työpaikkaa, mikä oli neljäsosa koko maan avoimista työpaikoista. 

Helsingissä avoimien työpaikkojen määrä pieneni joulukuussa 18 prosentilla, Espoossa 12 prosentilla ja Vantaalla sekä koko maan tasolla 24 prosentilla vuoden takaisesta.

Työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Helsingin seudulla vuodesta 2015 lähtien aina vuoden 2020 maaliskuuhun saakka. Koronaviruspandemian taloudelliset vaikutukset alkoivat näkyä työmarkkinoilla vuoden 2020 maaliskuussa ja avoimien työpaikkojen määrä oli edellisvuotta alemmalla tasolla yhtä jaksoisesti vuoden ajan. Vuoden 2021 maaliskuusta lähtien työvoiman kysyntä kääntyi jälleen kasvuun, jota jatkui vuoden 2022 marraskuuhun saakka.

*Monilla aloilla on edelleen ongelmia työvoiman saatavuudessa. Sosiaali- ja terveydenhuolto-, varhaiskasvatus- sekä ict-alat kokevat varsinaista työvoimapulaa. Kaupallisilla palvelualoilla on kohtaanto-ongelmia sopivan työvoiman löytämisessä, kun samanaikaisesti on sekä runsaasti avoimia työpaikkoja että työttömiä työnhakijoita.

Lataa kuvion tiedot CSV-muodossa tästä