Lediga arbetsplatser (ANM)

Avoimien työpaikkojen määrä väheni reilusti Helsingin seudulla

Työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrä pieneni Helsingin seudulla vuoden 2023 syyskuussa 45 prosentilla vuoden takaisesta. Helsingin seudulla oli avoinna 13 300 työpaikkaa, mikä oli reilu neljäsosa koko maan avoimista työpaikoista.

Helsingissä avoimien työpaikkojen määrä pieneni syyskuussa 49 prosentilla, Espoossa 37 prosentilla, Vantaalla 45 prosentilla ja koko maan tasolla 38 prosentilla vuoden takaisesta.

Työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Helsingin seudulla vuodesta 2015 lähtien aina vuoden 2020 maaliskuuhun saakka. Koronaviruspandemian taloudelliset vaikutukset alkoivat näkyä työmarkkinoilla vuoden 2020 maaliskuussa ja avoimien työpaikkojen määrä oli edellisvuotta alemmalla tasolla yhtä jaksoisesti vuoden ajan. Vuoden 2021 maaliskuusta lähtien työvoiman kysyntä kääntyi jälleen kasvuun, jota jatkui vuoden 2022 marraskuuhun saakka. Vuoden 2022 aikana avoimien työpaikkojen määrä ylitti reilusti tilanteen ennen koronaviruspandemiaa.

Monilla aloilla on edelleen ongelmia työvoiman saatavuudessa. Sosiaali- ja terveydenhuolto-, varhaiskasvatus- sekä ict-alat kokevat varsinaista työvoimapulaa. Kaupallisilla palvelualoilla on kohtaanto-ongelmia sopivan työvoiman löytämisessä, kun samanaikaisesti on sekä runsaasti avoimia työpaikkoja että työttömiä työnhakijoita.

Lataa kuvion tiedot CSV-muodossa tästä