Långtidsarbetslöshet (ANM)

Pitkäaikaistyöttömien määrän väheneminen pysähtyi Helsingin seudulla syyskuussa

               Analyysi koskee tilannetta syyskuun lopussa, kuvio päivittyy kuukausittain

Helsingin seudulla oli syyskuun lopussa lähes 32 000 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, määrä oli sama kuin vuotta aikaisemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä kääntyi laskuun vuoden 2022 maaliskuussa kahden vuoden kasvun jälkeen. Vuoden 2023 syyskuussa työttömien määrän väheneminen vuoden takaisesta pysähtyi. Pitkäaikaistyöttömiksi luokitellaan yli vuoden yhtä jaksoisesti työttömänä olleet. Hyvin pitkään työttömänä olleiden määrä on kasvanut myös hyvän työllisyyskehityksen aikana. Pitkäaikaistyöttömiä oli vuoden 2023 syyskuussa 12 000 enemmän kuin vastaavana ajankohtana ennen koronaviruspandemiaa.

Helsingissä oli syyskuun lopussa 16 600 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, mikä oli yli puolet kaikista seudun pitkäaikaistyöttömistä. Helsingissä pitkäaikaistyöttömien määrä kääntyi kasvuun vuoden 2023 heinäkuussa, mutta Espoossa ja Vantaalla pitkäaikaistyöttömien määrä pieneni vielä syyskuussa vuoden takaisesta. Vantaalla pitkäaikaistyöttömiä oli syyskuun lopussa 4 900, Espoossa lähes 5 000 ja KUUMA-kunnissa 5 300. Koko maassa pitkäaikaistyöttömiä oli 89 900.

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan yli vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi rajusti kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa, KUUMA-kunnissa ja koko maassa koronaviruspandemian aikana.

Lataa kuvion tiedot CSV-muodossa tästä