Työttömien osuus työvoimasta (TEM)

Työttömien määrä väheni reilusti vuoden takaisesta, mutta on edelleen korkeampi kuin ennen koronapandemiaa

               Analyysi koskee tilannetta maaliskuun lopussa, kuvio päivittyy kuukausittain

Työttömien osuus työvoimasta oli Helsingin seudulla 9,5 prosenttia maaliskuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan. Osuus oli 3,8 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli sama kuin Helsingin seudulla.

Koronapandemian talousvaikutukset näkyivät työttömien työnhakijoiden määrän voimakkaana kasvuna vuoden 2020 aikana. Työttömiin työnhakijoihin lasketaan kokoaikaisesti lomautetut ja kokonaan työsuhdetta vailla olevat työttömät. Vuoden 2021 keväällä erityisesti lomautettujen määrä kääntyi laskuun ja työttömien työnhakijoiden määrä alkoi pienentyä vuoden takaisesta. Syksyllä myös kokonaan vailla työsuhdetta olevien työttömien määrä kääntyi hienoiseen laskuun.

Vuoden 2022 maaliskuun lopussa Helsingin seudulla oli työttömiä työnhakijoita yhteensä 76 300, joista kokoaikaisesti lomautettuja 5 500. Kokoaikaisesti lomautettujen osuus kaikista työttömistä työnhakijoista oli laskenut seitsemään prosenttiin. Työttömien työnhakijoiden määrä pieneni 28 prosentilla vuoden takaisesta. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni 18 300 henkilöllä vuoden takaisesta. Helsingin seudulla oli kuitenkin yli 14 200 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin ennen koronapandemiaa, vuoden 2019 maaliskuussa. Koko maan tasolla työttömien työnhakijoiden määrä oli 24 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien osuus työvoimasta oli Helsingissä 10,0 prosenttia, Espoossa 8,4 prosenttia, Vantaalla 11,3 prosenttia ja KUUMA-kunnissa 7,7 prosenttia maaliskuun lopussa.

Työttömien määrä kootaan kuukausittain työ- ja elinkeinotoimistojen rekisteristä ja työvoiman määrä on Tilastokeskuksen rekisteripohjaisen työssäkäyntitilaston tuorein tieto (tällä hetkellä vuoden 2020 lopusta). Työttömiin työnhakijoihin lasketaan työttömät ja kokoaikaisesti lomautetut.

Työ- ja elinkeinoministeriön rekisteritietojen mukaan työttömien osuus työvoimasta pieneni vuodesta 2016 aina vuodenvaihteeseen 2019/2020 asti, jolloin lasku pysähtyi jo ennen koronakriisiä.

Lataa kuvion tiedot CSV-muodossa tästä