Nuorisotyöttömyys (TEM)

Nuorten työttömien määrät kääntyivät reippaaseen laskuun

               Analyysi koskee tilannetta kesäkuun lopussa, kuvio päivittyy kuukausittain

Helsingin seudulla oli kesäkuun lopussa 11 285 työtöntä alle 25-vuotiasta nuorta, mikä oli 30 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömien määrän raju kasvu pysähtyi alkukeväällä ja kääntyi reippaaseen laskuun. Erityisesti tätä selittää kokoaikaisesti lomautettujen mahdollisuus palata takaisin työpaikoilleen. Helsingissä nuorten työttömien määrä aleni 33 prosentilla, pääkaupunkiseudulla 30 prosentilla ja KUUMA-kunnissa 29 prosentilla vuoden takaisesta. Koko maan tasolla nuorten työttömien määrä oli 31 prosentin pienempi kuin vuosi sitten.

Koronavirusepidemian seurauksena työttömien ja kokoaikaisesti lomautettujen määrät kasvoivat eniten nuorilla, jotka työskentelevät palvelu- ja myyntityössä. Nuorten työttömien määrä kaksinkertaistui nopeasti vuoden takaisesta. Nuorten työttömyystilanne oli pahimmillaan huhti-toukokuussa 2020. Alueellisesti koronakriisin talousvaikutukset ovat kohdistuneet erityisen voimakkaasti Helsingin ja pääkaupunkiseudun nuoriin. Koronaa edeltävään aikaan verrattuna nuorten työttömyys on edelleen korkealla tasolla.

Helsingissä oli kesäkuun lopussa 4 755 työtöntä nuorta, Espoossa 1 819 työtöntä nuorta, Vantaalla 2 479 työtöntä nuorta ja KUUMA-kunnissa 2 202 työtöntä nuorta. Koko maassa alle 25-vuotiaita työttömiä oli 40 447. Myös 25­­–29-vuotiaiden työttömien määrät laskivat reilusta vuoden takaisesti.