Työttömien osuus työvoimasta (TEM)

Työttömien määrä kääntyi laskuun verrattuna vuoden takaiseen

               Analyysi koskee tilannetta kesäkuun lopussa, kuvio päivittyy kuukausittain

Työttömien osuus työvoimasta oli Helsingin seudulla 13,0 prosenttia kesäkuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan. Osuus oli 3,4 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 12,0 prosenttia.

Koronakriisin talousvaikutukset näkyivät työttömien työnhakijoiden määrän voimakkaana kasvuna vuoden 2020 aikana. Vuoden 2021 keväällä erityisesti kokoaikaisesti lomautettujen määrä kääntyi laskuun ja työttömien määrä alkoi pudota vuoden takaisesta.

Kesäkuun lopussa Helsingin seudulla oli työttömiä työnhakijoita yhteensä 103 360, joista kokoaikaisesti lomautettuja oli 14 982, eli 14 prosenttia kaikista työttömistä työnhakijoista. Työttömien työnhakijoiden määrä pieneni 20 prosentilla vuoden takaisesta. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni 27 900 henkilöllä vuoden takaisesta. Helsingin seudulla oli kuitenkin yli 34 000 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Koko maan tasolla työttömien työnhakijoiden määrä oli 24 prosenttia alempi kuin vuosi sitten.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien osuus työvoimasta oli Helsingissä 14,1 prosenttia, Espoossa 11,7 prosenttia, Vantaalla 14,8 prosenttia ja KUUMA-kunnissa 10,5 prosenttia kesäkuun lopussa.

Työttömien määrä kootaan kuukausittain työ- ja elinkeinotoimistojen rekisteristä ja työvoiman määrä on Tilastokeskuksen rekisteripohjaisen työssäkäyntitilaston tuorein tieto (vuoden 2019 lopusta). Työttömiin työnhakijoihin lasketaan työttömät ja kokoaikaisesti lomautetut.

Työ- ja elinkeinoministeriön rekisteritietojen mukaan työttömien osuus työvoimasta pieneni vuodesta 2016 aina vuodenvaihteeseen 2019/2020 asti, jolloin lasku pysähtyi jo ennen koronakriisiä.