Nuorisotyöttömyys (TEM)

Nuorten työttömien määrät laskusuunnassa

               Analyysi koskee tilannetta syyskuun lopussa, kuvio päivittyy kuukausittain

Helsingin seudulla oli syyskuun lopussa 8 405 työtöntä alle 25-vuotiasta nuorta, mikä oli 21 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömien määrän raju kasvu pysähtyi alkukeväällä ja kääntyi reippaaseen laskuun. Erityisesti tätä selittää kokoaikaisesti lomautettujen mahdollisuus palata takaisin työpaikoilleen. Helsingissä nuorten työttömien määrä aleni 25 prosentilla, pääkaupunkiseudulla 20 prosentilla ja KUUMA-kunnissa 25 prosentilla vuoden takaisesta. Koko maan tasolla nuorten työttömien määrä oli 23 prosentin pienempi kuin vuosi sitten.

Koronavirusepidemian seurauksena työttömien ja kokoaikaisesti lomautettujen määrät kasvoivat eniten nuorilla, jotka työskentelevät palvelu- ja myyntityössä. Nuorten työttömien määrä kaksinkertaistui nopeasti vuoden takaisesta. Nuorten työttömyystilanne oli pahimmillaan huhti-toukokuussa 2020. Alueellisesti koronakriisin talousvaikutukset kohdistuivat erityisen voimakkaasti Helsingin ja pääkaupunkiseudun nuoriin. Koronaa edeltävään aikaan verrattuna nuorten työttömyys on edelleen korkealla tasolla.

Helsingissä oli syyskuun lopussa 3 404 työtöntä nuorta, Espoossa 1 299 työtöntä nuorta, Vantaalla 2 058 työtöntä nuorta ja KUUMA-kunnissa 1 626 työtöntä nuorta. Koko maassa alle 25-vuotiaita työttömiä oli 29 410. Myös 25–29-vuotiaiden työttömien määrät laskivat reilusta vuoden takaisesti.

Lataa kuvion tiedot CSV-muodossa tästä