Matkailijoiden yöpymiset

Matkailun kasvu alkoi jo näkyä

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä matkailun kasvu alkoi jo näkyä. Kysyntä alkoi lisääntyä selvästi helmikuun alkupuolella, vaikka esimerkiksi käyttöasteet pysyivät vielä melko alhaisella tasolla. Verrattuna vuoden 2021 viimeiseen neljännekseen yöpymisten määrät putosivat selvästi Helsingissä ja Uudellamaalla. Vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna kysyntä sen sijaan oli kertaluokkaa voimakkaampaa. Yöpymisiä oli Helsingissä kaksi kertaa enemmän kuin vuoden 2021 vastaavana ajankohtana; ulkomaisia yöpymisiä jopa viisinkertainen määrä.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä ulkomaisten ja kotimaisten yöpymisten suhde oli vielä selvästi kallellaan kotimaiseen suuntaan. Ennen pandemiaa tilanne oli kutakuinkin tasan kotimaisten ja ulkomaalaisten yöpymisten välillä. Tämä ero menneeseen on merkittävin juuri Helsingissä, missä ulkomaisten yöpymisten suhteellinen osuus on normaalitilanteessa ollut suurin. Koko maan tasolla ollaan tässä suhteessa lähempänä pandemiaa edeltäviä aikoja.

Ero vuoteen 2019 oli vielä ensimmäisellä neljänneksellä laajalti merkittävä yöpymisillä mitattuna. Helsingissä yöpymisten määrä tammi-maaliskuussa 2022 oli noin puolet siitä, mitä se oli vuonna 2019. Koko maata tarkasteltaessa kotimaiset yöpymiset olivat jo melkein saavuttaneet vuoden 2019 tason; Espoossa raja on jo ylitetty. Oletettavaa on, että vuoden 2022 toisella neljänneksellä kolmen vuoden takainen taso tullaan jo varsin yleisesti saavuttamaan.

Lataa kuvion tiedot CSV-muodossa tästä