Työttömyysaste

Viimeksi päivitetty 20.02.2020 - 12:48

Työttömyysasteen lasku pysähtyi

Työttömien osuus työvoimasta oli Helsingin seudulla 8,5 prosenttia joulukuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan. Työttömyysaste oli sama kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta kohosi hivenen 9,8 prosenttiin. Työttömyysaste on tyypillisesti vuoden lopussa korkeampi kuin syksyllä kausivaihtelusta johtuen.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömyysaste oli Helsingissä 9,2 prosenttia, Espoossa 7,7 prosenttia, Vantaalla 8,9 prosenttia ja KUUMA-kunnissa 7,3 prosenttia joulukuun lopussa. Työttömien määrä kootaan kuukausittain työ- ja elinkeinotoimistojen rekisteristä ja työvoiman määrä on Tilastokeskuksen rekisteripohjaisen työssäkäyntitilaston tuorein tieto (vuoden 2017 lopusta).

Tilastokeskuksen otospohjaisen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste laski Helsingin seudulla 0,2 prosenttiyksikköä. Loka–joulukuussa työttömyysaste oli Helsingin seudulla 5,9 prosenttia ja koko maassa 6,0 prosenttia.

Työttömyysaste lähti nousuun vuonna 2008. Työ- ja elinkeinoministeriön rekisteritietojen mukaan työttömyysaste kääntyi laskuun vuonna 2016 sekä Helsingin seudulla että koko maassa. 

Työttömyysaste

  • Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta
  • Neljänneksen viimeisen kuukauden lopussa
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, pääkaupunkiseutu, KUUMA-kunnat, Helsingin seutu ja koko maa

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto

Työttömyysaste (%), työvoimatutkimus

Tilastokeskuksen otospohjaisen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste laski Helsingin seudulla 0,5 prosenttiyksikköä. Huhti–kesäkuussa työttömyysaste oli Helsingin seudulla 7,5 prosenttia, Helsingissä 7,9 prosenttia ja koko maassa 7,7 prosenttia.

Työttömyysaste lähti nousuun vuonna 2008. Työ- ja elinkeinoministeriön rekisteritietojen mukaan työttömyysaste kääntyi laskuun vuonna 2016 sekä Helsingin seudulla että koko maassa. Tilastokeskuksen otospohjaisen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste kääntyi Helsingin seudulla laskuun vasta viime vuonna.