Työttömyysaste

Viimeksi päivitetty 19.05.2020 - 11:18

Työttömyysaste kääntyi poikkeukselliseen nousuun

Työttömien osuus työvoimasta oli Helsingin seudulla 11,1 prosenttia maaliskuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan. Työttömyysaste oli kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta kohosi 11,8 prosenttiin. Työttömyysasteen poikkeuksellisen voimakas nousu johtuu koronavirusepidemian seurauksena tulleesta poikkeustilasta ja rajoituksista.

Työttömien ja erityisesti lomautettujen määrät kääntyivät rajuun kasvuun maaliskuun lopussa koko maassa. Helsingin seudulla työttömiä työnhakijoita oli maaliskuussa yhteensä 85 562, joista kokoaikaisesti lomautettuja oli 21 prosenttia. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi 38 prosentilla vuoden takaisesta.  

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömyysaste oli Helsingissä 12,1 prosenttia, Espoossa 10,1 prosenttia, Vantaalla 12 prosenttia ja KUUMA-kunnissa 9,2 prosenttia joulukuun lopussa. Työttömien määrä kootaan kuukausittain työ- ja elinkeinotoimistojen rekisteristä ja työvoiman määrä on Tilastokeskuksen rekisteripohjaisen työssäkäyntitilaston tuorein tieto (vuoden 2017 lopusta).

Ennen koronakriisiä työttömyysaste pieneni sekä Helsingin seudulla että koko maassa vuodesta 2016 saakka työ- ja elinkeinoministeriön rekisteritietojen mukaan. 

Tilastokeskuksen otospohjaisen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste laski Helsingin seudulla vuoden 2020 ensimmäisellä vuosineljänneksellä puoli prosenttiyksikköä. Tammi–maaliskuussa työttömyysaste oli Helsingin seudulla 6,1 prosenttia ja koko maassa 7,1 prosenttia. 

Työttömyysaste

  • Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta
  • Neljänneksen viimeisen kuukauden lopussa
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, pääkaupunkiseutu, KUUMA-kunnat, Helsingin seutu ja koko maa

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto

Työttömyysaste (%), työvoimatutkimus

Tilastokeskuksen otospohjaisen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste laski Helsingin seudulla 0,5 prosenttiyksikköä. Huhti–kesäkuussa työttömyysaste oli Helsingin seudulla 7,5 prosenttia, Helsingissä 7,9 prosenttia ja koko maassa 7,7 prosenttia.

Työttömyysaste lähti nousuun vuonna 2008. Työ- ja elinkeinoministeriön rekisteritietojen mukaan työttömyysaste kääntyi laskuun vuonna 2016 sekä Helsingin seudulla että koko maassa. Tilastokeskuksen otospohjaisen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste kääntyi Helsingin seudulla laskuun vasta viime vuonna.