Pitkäaikaistyöttömyys

Viimeksi päivitetty 19.08.2020 - 09:32

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viidenneksellä

Helsingin seudulla oli kesäkuun lopussa 22 337 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, mikä oli 20 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan yli vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa, KUUMA-kunnissa ja koko maassa.

Helsingissä oli kesäkuun lopussa 12 381 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, mikä oli yli puolet kaikista seudun pitkäaikaistyöttömistä. Espoossa heitä oli 4 152, Vantaalla 2 968 ja KUUMA-kunnissa 4 309. Koko maassa pitkäaikaistyöttömiä oli 75 153.

Helsingin seudulla pitkäaikaistyöttömien määrä lähti jyrkkään nousuun 2013 vuoden alussa. Vuoden 2017 alussa yli vuoden yhtä jaksoisesti työttömänä olleiden määrä alkoi laskea Espoossa, Vantaalla ja KUUMA-kunnissa. Helsingissä määrä kääntyi laskuun myöhemmin samana vuonna kasvettuaan noin viiden vuoden ajan. Laskuvauhti kiihtyi vuonna 2018. Pitkäaikaistyöttömien määrä kääntyi uudelleen nousuun vuoden 2020 alussa.

Pitkäaikaistyöttömien määrän voimakas pudotus johtui osittain työttömien määräaikaishaastatteluista ja TE-hallinnon rekisteröintikäytännöistä. On mahdollista, että osalla työttömistä yhtäjaksoinen työttömyys katkesi teknisesti ja jatkui hetken päästä uudelleen, mutta henkilö ei enää kirjautunut pitkäaikaistyöttömäksi.

Pitkäaikaistyöttömyys

  • Yli vuoden työttöminä olleita työnhakijoita
  • Henkilöä
  • Neljänneksen viimeisen kuukauden lopussa
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, pääkaupunkiseutu, KUUMA-kunnat, Helsingin seutu ja koko maa

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto