Pitkäaikaistyöttömyys

Viimeksi päivitetty 23.08.2019 - 08:33

Pitkäaikaistyöttömyys laskee nyt maltillisemmin

Helsingin seudulla oli kesäkuun lopussa 19 900 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, mikä oli 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan yli vuoden työttömänä olleiden määrä pieneni edelleen kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa, KUUMA-kunnissa ja koko maassa. Tosin laskuvauhti on hidastunut tämän vuoden puolella. 

Helsingissä oli kesäkuun lopussa 10 500 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, eli reilu puolet seudun pitkäaikaistyöttömistä. Espoossa heitä oli 3 500, Vantaalla 2 400 ja KUUMA-kunnissa 3 500. Koko maassa pitkäaikaistyöttömiä oli 63 800.

Helsingin seudulla pitkäaikaistyöttömien määrä lähti jyrkkään nousuun 2013 vuoden alussa. Vuoden 2017 alussa yli vuoden yhtä jaksoisesti työttömänä olleiden määrä alkoi laskea Espoossa, Vantaalla ja KUUMA-kunnissa. Helsingissä heidän määränsä kääntyi laskuun myöhemmin samana vuonna kasvettuaan noin viiden vuoden ajan. Laskuvauhti kiihtyi viime vuonna.

Pitkäaikaistyöttömien määrän voimakas pudotus johtui osittain työttömien määräaikaishaastatteluista ja TE-hallinnon rekisteröintikäytännöistä. On mahdollista, että osalla työttömistä yhtäjaksoinen työttömyys katkeaa teknisesti ja jatkuu hetken päästä uudelleen, mutta henkilö ei enää kirjaudu pitkäaikaistyöttömäksi.

Pitkäaikaistyöttömyys

  • Yli vuoden työttöminä olleita työnhakijoita
  • Henkilöä
  • Neljänneksen viimeisen kuukauden lopussa
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, pääkaupunkiseutu, KUUMA-kunnat, Helsingin seutu ja koko maa

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto