Pitkäaikaistyöttömyys

Viimeksi päivitetty 20.02.2020 - 12:56

Pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen hiipui

Helsingin seudulla oli joulukuun lopussa 19 984 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, mikä oli puoli prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan yli vuoden työttömänä olleiden määrä pieneni edelleen hieman kaikissa pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa ja koko maassa. Kuuma-kunnissa pitkäaikaistyöttömiä oli neljä prosenttia edellisvuoden loppua enemmän.

Pitkään työttömänä olleiden määrän väheneminen on hiipunut Helsingissä ja Helsingin seudulla vuoden 2019 syksyllä.

Helsingissä oli joulukuun lopussa 10 488 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, eli reilu puolet seudun pitkäaikaistyöttömistä. Espoossa heitä oli 3 413, Vantaalla 2 314 ja KUUMA-kunnissa 3 668. Koko maassa pitkäaikaistyöttömiä oli 62 961.

Helsingin seudulla pitkäaikaistyöttömien määrä lähti jyrkkään nousuun 2013 vuoden alussa. Vuoden 2017 alussa yli vuoden yhtä jaksoisesti työttömänä olleiden määrä alkoi laskea Espoossa, Vantaalla ja KUUMA-kunnissa. Helsingissä heidän määränsä kääntyi laskuun myöhemmin samana vuonna kasvettuaan noin viiden vuoden ajan. Laskuvauhti kiihtyi vuonna 2018.

Pitkäaikaistyöttömien määrän voimakas pudotus johtui osittain työttömien määräaikaishaastatteluista ja TE-hallinnon rekisteröintikäytännöistä. On mahdollista, että osalla työttömistä yhtäjaksoinen työttömyys katkesi teknisesti ja jatkui hetken päästä uudelleen, mutta henkilö ei enää kirjautunut pitkäaikaistyöttömäksi.

Pitkäaikaistyöttömyys

  • Yli vuoden työttöminä olleita työnhakijoita
  • Henkilöä
  • Neljänneksen viimeisen kuukauden lopussa
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, pääkaupunkiseutu, KUUMA-kunnat, Helsingin seutu ja koko maa

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto