Pitkäaikaistyöttömyys

Viimeksi päivitetty 19.05.2020 - 11:20

Pitkäaikaistyöttömien määrät kääntyivät nousuun

Helsingin seudulla oli maaliskuun lopussa 20 569 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, mikä oli kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan yli vuoden työttömänä olleiden määrä kääntyi nousuun kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa, KUUMA-kunnissa ja koko maassa.

Helsingissä oli maaliskuun lopussa 10 785 pitkäaikaistyötöntä henkilöä, mikä oli lähes puolet kaikista seudun pitkäaikaistyöttömistä. Espoossa heitä oli 3 506, Vantaalla 2 479 ja KUUMA-kunnissa 3 709. Koko maassa pitkäaikaistyöttömiä oli 64 877.

Helsingin seudulla pitkäaikaistyöttömien määrä lähti jyrkkään nousuun 2013 vuoden alussa. Vuoden 2017 alussa yli vuoden yhtä jaksoisesti työttömänä olleiden määrä alkoi laskea Espoossa, Vantaalla ja KUUMA-kunnissa. Helsingissä määrä kääntyi laskuun myöhemmin samana vuonna kasvettuaan noin viiden vuoden ajan. Laskuvauhti kiihtyi vuonna 2018.

Pitkäaikaistyöttömien määrän voimakas pudotus johtui osittain työttömien määräaikaishaastatteluista ja TE-hallinnon rekisteröintikäytännöistä. On mahdollista, että osalla työttömistä yhtäjaksoinen työttömyys katkesi teknisesti ja jatkui hetken päästä uudelleen, mutta henkilö ei enää kirjautunut pitkäaikaistyöttömäksi.

Pitkäaikaistyöttömyys

  • Yli vuoden työttöminä olleita työnhakijoita
  • Henkilöä
  • Neljänneksen viimeisen kuukauden lopussa
  • Helsinki, Espoo, Vantaa, pääkaupunkiseutu, KUUMA-kunnat, Helsingin seutu ja koko maa

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto