Eurooppa-vertailu

Helsingissä seitsemänneksi kalleinta ruokaa Euroopassa

Helsingissä on seitsemänneksi kalleinta ruokaa Euroopassa, ainakin jos verrataan ruokakorin hintaa 39 eurooppalaisessa suurkaupungissa. Kolmen hengen talouden ruoat maksavat Helsingissä noin 340 euroa, kun vertailun kalleimmassa kaupungissa Genovassa vastaavan ruokakorin hinnaksi arvioidaan noin 570 euroa. Myös Zürichissa, Kööpenhaminassa, Oslossa, Pariisissa ja Wienissä ruoka on Helsinkiä kalliimpaa.

Sen sijaan vertailun muissa 32 kaupungissa ruoka on halvempaa kuin Helsingissä. Esimerkiksi Tukholmassa ruokakorin saa noin 10 euroa halvemmalla ja Lontoossakin 20 euroa Helsinkiä halvemmalla. Edullisinta ruoka on Kiovassa, Bukarestissa ja Sofiassa. Riikassakin ruokakorista maksetaan vain reilu puolet ja Tallinnassa kolme neljäsosaa siitä, mitä Helsingissä. Ruokakori on koostettu keskimääräisen eurooppalaisen perheen kuukausikulutuksen mukaan kulttuuriset erot huomioiden. Ruokakori sisältää muun muassa leipää, maitoa ja kanaa.

Helsinki sijoittuu samalle sijalle myös silloin, kun katsotaan yleistä hintaindeksiä eri kaupungeissa. Sveitsiläiset ja pohjoismaalaiset kaupungit sijoittuvat kärkeen paitsi ruokaa myös muita hintoja vertailtaessa. Myös Milano ja Lontoo saavat Helsinkiä korkeammat yleisen hintaindeksin arvot. Vertailu perustuu sveitsiläisen pankkiiriliikkeen UBS:n keväällä 2018 keräämiin tietoihin.