Eurooppa-vertailu

 

Uudellamaalla korkeampi työttömyysaste kuin eurooppalaisilla metropolialueilla

Vuonna 2017 työttömyysaste oli Uudellamaalla 7,7 prosenttia työvoimasta eli korkeampi kuin Euroopan muita pääkaupunkeja ympäröivillä metropolialueilla keskimäärin. Kahdenkymmenenviiden alueen vertailussa
Uusimaa sijoittui seitsemänneksitoista. Kööpenhaminan ja Tukholman metropolialueilla työttömyysasteet olivat 6 prosentin luokkaa eli hieman Uuttamaata matalampia.

Vertailussa matalimmat työttömyysasteet olivat Prahan ja Budapestin alueilla, joissa työttömyysasteet olivat alle 3 prosenttia. Sen sijaan selvästi korkein työttömyysaste oli Ateenan metropolialueella, jossa yli viidennes työvoimasta oli työttömänä. Ateenan jälkeen työttömyys oli yleisintä Madridin ja Lefkosian alueilla, joissa työttömyysaste oli reilut 10 prosenttia työvoimasta. Myös Brysselin metropolialueella työttömyys oli yleistä.

Vertailu perustuu Euroopan Unionin tilastotoimiston Eurostatin vuoden 2017 kyselytietoihin. Työttömäksi katsottiin ne vastaajat, jotka olivat tutkimusviikolla työttöminä ja olivat työmarkkinoiden käytettävissä. Metropolialueet
on muodostettu NUTS 3 -alueista eli Euroopan Unionin alueluokitusjärjestelmässä määritellyistä tilastollisista alueyksiköistä. Vuoden 2017 jälkeen työllisyystilanne on parantunut Uudellamaalla. Työttömyysaste oli vuoden 2019 huhti–kesäkuussa 7,2 prosenttia työvoimasta.