Eurooppa-vertailu

Helsingissä helpompaa liikkua kuin eurooppalaisissa pääkaupungeissa keskimäärin

Helsinki sijoittuu kahdenneksitoista, kun vertaillaan liikkumisen sujuvuutta 32 eurooppalaisessa pääkaupungissa. IESE Business Schoolin Cities in Motion -indeksin mukaan liikkumisen sujuvuutta lisäävät esimerkiksi lyhyet työmatka-ajat, kehittynyt kaupunkipyöräjärjestelmä sekä kaupungin metroasemien ja toisaalta kaupunkiin saapuvien lentojen määrä.

Parhaiten vertailussa menestyivät suurkaupungit Lontoo, Pariisi ja Berliini. Myös Oslo, Tukholma ja Kööpenhamina sijoittuivat hieman Helsinkiä paremmin. Huonoiten sijoittuivat Itä-Euroopan kaupungit, kuten Bukarest, Belgrad ja Kiova. Myös Tallinna kuului huonoiten menestyneeseen viidennekseen. Vertailussa parhaiten ja huonoiten menestyneet kaupungit olivat samoja kuin edellisvuonnakin, mutta muiden kaupunkien sijoitukset muuttuivat jonkin verran. Helsinki paransi sijoitustaan edellisvuodesta, jolloin se oli ollut sijalla 17 eurooppalaisten pääkaupunkien joukossa.

Vertailussa arvioitiin liikkumisen ja kuljetuksen lisäksi kaupunkien kehittyneisyyttä kahdeksalla muulla osa-alueella, kuten yhteisöllisyydessä, kaupunkisuunnittelussa ja ekologisuudessa. Helsinki menestyi parhaiten hallinnon toimivuuden mittareilla. IESE Business School on Navarran yliopiston kauppakorkeakoulu, jonka pääkampus sijaitsee Barcelonassa.