Eurooppa-vertailu

Luxembourgissa julkinen liikenne kaksi kertaa Helsinkiä kalliimpaa

Helsinki sijoittuu neljänneksitoista, kun vertaillaan julkisen liikenteen hintaa 39 eurooppalaisessa kaupungissa. Sveitsiläisen pankkiiriliikkeen UBS:n vertailussa Helsinki kuuluu siis kaupunkien kalleimpaan kolmannekseen. Julkisen liikenteen hinta on Helsingissä samaa luokkaa kuin Tukholmassa ja Barcelonassa. Julkisen liikenteen hinta koostuu yhdestä bussin, raitiovaunun tai metron kertalipusta, yhdestä noin viiden kilometrin taksimatkasta sekä yhdestä 200 kilometrin pituisesta junamatkasta.

Kööpenhaminassa ja erityisesti Oslossa julkinen liikenne on kalliimpaa kuin Helsingissä. Kaikkein kalleimpia julkisen liikenteen matkat ovat Luxemburgissa ja Sveitsin Genevessä. Kun Helsingissä kertamatkojen summaksi arvioidaan 45 euroa, Oslossa hinta-arvio on 74 euroa, Genevessä 77 euroa ja Luxemburgissa jopa 88 euroa, eli hinta on Helsinkiin verrattuna kaksinkertainen.

Sen sijaan vertailun matalimpia julkisen liikenteen hinnat ovat Itä-Euroopan suunnalla Bulgarian Sofiassa, Ukrainan Kiovassa ja Kyproksen Nikosiassa. Julkisen liikenteen kertamatkojen hinta on näissä kaupungeissa alle 10 euroa. Myös esimerkiksi Riikan julkinen liikenne on hyvin edullista ja Vilnan ja Tallinnankin selvästi vertailun keskimääräistä kaupunkia halvempaa.

Tiedot perustuvat sveitsiläisen pankkiiriliikkeen UBS:n keväällä 2018 keräämiin tietoihin.