Eurooppa-vertailu

 

Helsingin kiinteistömarkkinat kiinnostavat myös kansainvälisiä pääomasijoittajia

Helsinki sijoittuu 21. sijalle Emerging Trends in Real Estate® Europe 2020 -vertailussa, jossa kansainväliset kiinteistöalan ammattilaiset ja sijoittajat arvioivat 31 eurooppalaisen kaupungin kiinteistömarkkinoiden tu­levaisuutta. Kärkeen vertailussa sijoittuvat Pariisi, Berliini ja Frankfurt. Pohjoismaisista kaupungeista Helsingin edelle nousevat Tukholma ja Kööpenhamina sijoille 18 ja 19. Oslo jää vertailtujen kaupunkien häntäpäähän sijalle 29.

Kansainväliset pääomasijoittajat ovat kiinnostuneita erityisesti Helsingin ydinkeskustasta ja hyvien kulkuyhteyksien päässä sijaitsevista voimakkaasti kehittyvistä alueista kuten Pasilan Triplasta ja Jätkäsaaresta. Investointihalukkuutta lisää taloussyklin vaihe, virkistyvät vuokramarkkinat, uudet asumisen palvelukonseptit ja edullisemmat kiinteistöjen hinnat. Kööpenhaminan ja Tukholman taakse sijoittumista selittää sijainti logistisesti hieman kauempana keskisestä Euroopasta. Haasteita ovat myös markkinoiden pieni koko, kauppakeskusten tilojen vajaakäytön hienoinen kasvu ja vuokratason lasku. Vähittäiskauppaa haastaa kiristyvä kilpailu kuluttajista ja vuokralaisista uusien kaupallisten tilojen valmistuessa.

Kansainvälisen konsulttiyhtiö PwC:n ja asiantuntijaverkosto Urban Land Instituten kyselytutkimuksessa (905 vastaajaa) arvioitiin investointinäkymiä Euroopan kaupungeissa. Vertailussa käytetty pisteytys on yhdistelmä sijoitus- ja kehitysnäkymistä sekä markkinoiden koosta ja likviditeetistä.

Emerging Trends in Real Estate Europe 2020