Eurooppa-vertailu

 

Lontoossa korkein laatutoimistojen vuokrataso

Helsinki sijoittuu kymmenenneksi, kun vertaillaan 25 eurooppalaisen pääkaupungin parhaiden toimistotilojen vuokratasoja vuonna 2017. Helsingin keskustan parhaiden toimistojen 31 euron nettovuokrataso on samaa luokkaa kuin esimerkiksi Madridissa ja Amsterdamissa.

Globaalin kiinteistöalan konsulttiyhtiön JLL:n (Jones Lang LaSalle Inc.) mukaan korkein vuokrataso on Lontoossa, jossa toimistoneliöstä joutuu maksamaan yli kolminkertaisen hinnan Helsinkiin verrattuna. Toiseksi korkein laatutoimistojen vuokrataso on Pariisissa. Tukholmassa markkinavuokrat ovat nousseet Helsinkiä nopeammin viime vuosina, ja parhaiden tilojen vuokrataso on lähes kaksi kertaa korkeampi kuin Helsingissä. Sen sijaan vertailun matalin vuokrataso on Ljubljanassa, Zagrebissa ja Bratislavassa. Myös Kööpenhaminassa parhaiden toimistotilojen vuokrat ovat selvästi Helsinkiä matalampia. Helsingin toimistovuokrien kehitys on ollut viimeisen vuosikymmenen aikana hitaampaa kuin useimmissa muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa.

Vertailu perustuu globaalin kiinteistöalan konsulttiyhtiön JLL:n tietoihin. Helsingin tiedot toimitti KTI Kiinteistötieto Oy. Laatutoimistoilla tarkoitetaan vapailla toimitilamarkkinoilla parhaalla paikalla sijaitsevia ja ominaisuuksiltaan korkealaatuisia tiloja, joista maksetaan korkeinta vuokratasoa. Pienet alle 500 neliömetrin kokoiset tilat eivät sisälly määritelmään.