Kokonaistuotannon ennakoiva kuvaaja

Viimeksi päivitetty 16.09.2020 - 12:08

Tuotanto kääntyi laskuun vuoden toisella neljänneksellä

Helsingin seudulla tuotanto väheni vuoden 2020 toisella neljänneksellä arvion mukaan 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Vielä ensimmäisellä neljänneksellä tuotanto kasvoi lievästi. Helsingin seudun talous selvisi koronapandemian aiheuttamista poikkeusoloista kuluvan vuoden alkupuolella pienemmin kielteisin vaikutuksin kuin koko maa. Ainakin toistaiseksi tuotannon supistuminen on ollut silti sekä Helsingin seudulla että koko maassa hitaampaa kuin finanssikriisin aikana vuonna 2009.

Koronaviruspandemia heikensi suhdannetilannetta maaliskuusta 2020 alkaen nopeasti useilla päätoimialoilla. Liikevaihdon kasvu jatkui huhti–kesäkuussa rakentamisessa sekä informaatio- ja viestintäalalla. Liikevaihto laski eniten majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa sekä kotitalouspalveluissa, joihin sisältyvät taiteet, viihde ja virkistys. Myös teollisuuden, kaupan sekä liike-elämän palveluiden toimialoilla liikevaihto supistui.

Kokonaistuotannon ennakoiva kuvaaja

  • Ennakollinen tieto
  • Muutos (%) edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna
  • Helsingin seutu ja koko maa
  • Helsingin seudulla palveluiden osuus toimialarakenteessa suuri, mutta elektroniikkaan ja kone- ja laiteteollisuuteen painottuva teollisuus ja rakentaminen hallitsevat suhdannevaihteluita

Lähde: Kaupunkitutkimusta TA Oy ja Tilastokeskus