Kuluttajien luottamusindikaattori

Viimeksi päivitetty 30.01.2018 - 15:39

Kuluttajilla ennätyksellisen vahva luottamus myönteiseen talouskehitykseen

Kuluttajilla on ollut viime vuonna jopa ennätyksellisen vahva luottamus talouden myönteiseen kehitykseen ja luottamus oli vahvaa jo edellisvuonnakin Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan. Perinteisesti pääkaupunkiseudun kuluttajat ovat olleet oletuksissaan myönteisempiä kuin kuluttajat koko maassa ja ero jopa kasvoi loppuvuotta kohden. Pääkaupunkiseudulla talouden kehitystä kuvaava kuluttajien luottamusindikaattori sai joulukuussa arvon 30,0 ja kuluvan vuoden tammikuussa 28,6. Koko maassa arvo on lähes yhtä korkea sekä joulu- että tammikuussa, jolloin se oli 24,2.

Suomen talouskehitys nähdään valoisana

Pääkaupunkiseudun kuluttajien odotukset Suomen talouskehityksestä vaihtuivat myönteisiksi vuoden 2016 kesäkuussa. Tätä ennen myönteiseen kehitykseen luottavia kuluttajia oli enemmän kuin huonoa talouskehitystä odottavia edellisen kerran vuoden 2011 keväällä.  

 

Makro- ja mikroindikaattorit

Pääkaupunkiseudulla kuluttajien mikroindikaattorin saldoluku sai tammikuussa arvon 38,3. Luku kuvaa yhdellä luvulla kuluttajan tulevaisuuden näkemyksiä sekä oman talouden että säästämismahdollisuuksien kehityksestä. Makroindikaattori sai tammikuussa arvon 32,2.  Kyseinen saldoluku kuvaa kuluttajien näkemyksiä sekä työllisyystilanteen että koko maan talouden kehityksestä. Saldoluku on ollut ennätyskorkealla jo toukokuusta lähtien ja vahva luottamus työllisyystilanteen paranemiseen säilyi loppuvuodestakin.

Kuluttajien luottamusindikaattori

Luottamus koko maan ja oman talouden tulevaan kehitykseen

  • Saldoluku, positiivinen luku kuvaa myönteisiä odotuksia
  • Pääkaupunkiseutu ja koko maa

Lähde: Tilastokeskus, kuluttajabarometri