Ulkomaan kansalaisten nettomuutto

Vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen tiedoissa on epävarmuutta Tilastokeskuksen tietojärjestelmäuudistusten vuoksi

Helsingin seudulle muutti enemmän ulkomaan kansalaisia

Ulkomaan kansalaisia muutti Helsingin seudulle loka−joulukuussa selvästi enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ennakkotietojen mukaan muualta Suomesta tai ulkomailta muutti seudulle 3 500 ulkomaan kansalaista ja seudulta pois 1 000 ulkomaan kansalaista. Muuttovoitto kasvoi 2 500 henkeen. Myös muu Suomi sai muuttovoittoa ulkomaan kansalaisista aikaisempaa enemmän.

Tulomuuttojen määrä kasvoi kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa ja KUUMA-kunnissa loka−joulukuussa edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Lähtömuuttojen määrä pieneni seudulla hieman, koska ulkomaan kansalaiset muuttivat Espoosta aikaisempaa vähemmän pois.

Loka−joulukuussa ulkomaan kansalaisten muuttovoitto oli Helsingissä 940 henkeä, Espoossa ja Vantaalla kummassakin 590 henkeä ja KUUMA-kunnissa 370 henkeä.            

Ulkomaan kansalaisten muuttovoitto on kasvanut Helsingin seudulla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viime vuosina muuttovoitto on ollut kasvusuunnassa varsinkin Espoossa ja Vantaalla, vaikka Helsinki saa yhä selvästi eniten muuttovoittoa ulkomaan kansalaisista.

Tulomuuton kasvuun vaikuttanevat jossain määrin edellisenä vuonna saapuneille turvapaikanhakijoille vuoden 2016 puolella myönnetyt oleskeluluvat. Turvapaikanhakijalle rekisteröidään kotikunta ainoastaan mahdollisen myönteisen oleskelulupapäätöksen jälkeen ja hänet tilastoidaan maahan muuttaneeksi vasta tuolloin.