Matkailijoiden yöpymiset

Matkailijoita yöpyy Uudellamaalla selvästi entistä enemmän

Matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi tammi−maaliskuussa 10 prosenttia Uudellamaalla, kun verrataan edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Ennakkotietojen mukaan yöpymisten määrä kasvoi Helsingissä 14 prosenttia ja Vantaalla 2 prosenttia mutta laski Espoossa 6 prosenttia. Koko maassa yöpymisten määrä kasvoi 8 prosenttia. Varsinkin Suomeen ulkomailta matkanneiden yöpymisiä oli edellisvuotta enemmän.

Tammi−maaliskuussa matkailijoiden yöpymisiä oli Uudellamaalla 1 206 700, josta hieman yli puolet oli kotimaassa asuvien matkailijoiden yöpymisiä. Kaksi kolmasosaa Uudenmaan yöpymisistä sijoittui Helsinkiin. Vajaa viidesosa sijoittui Vantaalle ja 6 prosenttia Espooseen. Koko maassa yöpymisiä kertyi 4,8 miljoonaa.

Uudellamaalla yöpyneiden matkailijoiden viipymä oli keskimäärin 1,6 yötä tammi−maaliskuussa. Kotimaasta tulleet viipyivät keskimäärin 1,4 yötä ja ulkomailta tulleet 1,7 yötä. Helsingissä ja Espoossa viivyttiin kauemmin kuin Vantaalla.

Ulkomaiset matkailijat yöpyvät Suomessa varsinkin kesäisin

Matkailijoiden yöpymisten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvästi. Uudellamaalla suhteessa eniten on kasvanut kotimaassa asuvien matkailijoiden määrä. Vielä kymmenen vuotta sitten varsinkin Helsingissä oli selvästi enemmän ulkomaisia kuin kotimaisia yöpyjiä.

Ulkomaiset matkailijat noudattavat kotimaisia enemmän sesonkiaikoja ja yöpyvät Uudellamaalla varsinkin heinä−syyskuussa. Viime vuosina matkailijoiden yleisimmät asuinmaat ovat olleet Venäjä, Ruotsi, Saksa ja Iso-Britannia. 

Tiedot yöpymisistä on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.