Eurooppa-vertailu

Pohjoinen Eurooppa erottuu nopealla väestönkasvullaan, kun verrataan eurooppalaisia pääkaupunkeja

Helsingin väestö kasvoi 1,1 prosenttia vuonna 2016. Tukholman ja Oslon väestöt kasvoivat kuitenkin hieman Helsinkiä nopeammin 1,3 prosentin vuosivauhdilla. Kööpenhaminen suhteellinen väestönkasvu oli jopa 1,9 prosenttia. Sen sijaan Reykjavikin väestö kasvoi vuonna 2016 vain 0,6 prosenttia eli selvästi muita pohjoismaalaisia pääkaupunkeja hitaammin. Reykjavikin väestönkasvu oli lähellä Tallinnan kasvunopeutta 0,7 prosenttia vuodessa.

Eteläisemmässa Euroopassa väestö on kasvanut hitaammin kuin Pohjoismaissa. Esimerkiksi Roomassa, Sofiassa ja Ljubljanassa suhteellinen väestönkasvu oli 0,2−0,3 prosentin luokkaa vuonna 2016. Lissabonin väestö kasvoi vain 0,1 prosentin vuosivauhtia.

Helsinki kasvaa nyt nopeasti. Viime vuosina Suomen väestö on keskittynyt pääkaupunkiseudulle aiempaa voimakkaammin. Helsingin kasvun ennustetaan jatkuvan lähes yhtä nopeasti koko vuosikymmenen.

Vertailuun otettiin ne eurooppalaiset pääkaupungit, joiden tilastoviranomaisten sivuilla on julkaistu vuoden 2016 viralliset tiedot. Vuonna 2015 esimerkiksi Berliinin väestö kasvoi 1,5 prosenttia.